Publikováno

Irské dortíčky

Kuchařská inspirace > Irské dortíčky

Irské dortíčky jsou naše tradiční a oblíbené vánoční cukroví. Jsou plné vlašských ořechů – vlašáky jsou v těstě, krému i na polevě. S připraveným těstem se pracuje trochu hůř, protože je v něm místo Hery máslo a kousky ořechů… Ale s trochou trpělivosti jsou kolečka brzo vykrojená :)

Pozn. 1 Do těsta lze použít i Heru, ale máslo je máslo…

Pozn. 2 Z uvedeného množství vyjdou cca 2 plné plechy hotových dortíčků.

Ingredience

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa

Krém

  • 300 g másla
  • 120 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • Může být troška rumu pro vůni

Poleva

  • Tabulka 60% čokolády z Lidl (125g)
  • Trochu smetany ke šlehání (cca 70ml) 
  • Půlky vlašských ořechů na konečné dozdobení

Postup

Těsto
Z uvedených ingrediencí se vypracuje těsto a dá se vychladit do lednice, např. přes noc. Může být připraveno i pár dní dopředu, v lednici se mu nic nestane a těstu čas spíš prospěje.Těsto se musí prohníst, aby změklo a dalo se vyválet. Aby se nelepilo, podsypává se hladkou moukou. Z těsta vyváleného na cca 3mm vykrajujeme kolečka, která se pečou – první várka přibližně 15 minut – na 180 stupňů, další várky spíše 10 minut. Pozor ať se kolečka nepřipálí. Protože je těsto hnědé, snadno se to přehlédne a kolečka jsou během chvilky křupavá až moc.

Tip: Po upečení koleček nevyhazovat pečící papír – ještě se využije při plnění krémem a zdobení polevou.

Krém
Změklé máslo se vyšlehá s cukrem a ořechy. Plníme-li kolečka zdobícím sáčkem je dobré ořechy rozmixovat co nejjemněji, aby neucpávali špičku. Do krému se může přidat trocha rumu.


Poleva
Malé množství smetany se přivede téměř k varu. Na kousky nalámaná čokoláda se rozmíchá v teplé smetaně až do úplného rozpuštění. Nejlepší je polevu nanášet lžičkou na slepená kolečka. Nakonec třešnička na dortu – ozdobení dortíčků vlašským ořechem.