
Kuchařská inspirace > Jáhlová kaše

Čerstvě připravená jáhlová kaše je mou oblíbenou volbou ke snídani. Příprava nezabere mnoho času, je chutná a zasytí. Jáhly jsou výživné, bezlepkové a zásaditou reakcí i protizánětlivé.
Kaši lze připravit v různých a chutných obměnách.
Příprava jáhel
Před vařením je doporučováno propařit jáhly vroucí vodou. Odstraní se tak případná hořkost způsobená žluknutím. Jáhly se vaří do změknutí přibližně v trojnásobném množstvím vody po dobu cca 15-20 minut. Dobu varu lze zkrátit, pokud jáhly namočíme přes noc.
Jáhly je možné vařit i v mléce kravském nebo rostlinném (např. mandlovém). K tekutině, ve které se jáhly vaří lze přidat kousek vanilkového lusku, datle, rozinky…
základ na 1 porci
- 50 g propraných jáhel
Nemusí být, ale kaši vylepší
- sušené datle
- špetka soli na zvýraznění chuti
- lžička nadrceného lněného semínka
- lžička mandlového másla / tahini
- lžička kokosového oleje
- lžíce mletého máku
Na ozdobu na talíři
- skořice
- drcené kakové boby
- ořechy / ořechové máslo
- strouhaný kokos
Hrušková jáhlová kaše
Uvařené jáhly rozmixujeme s nakrájenou hruškou, případně dalšími ingrediencemi (dobrý je mák, ořechové máslo). Na talíři dochutíme ořechy, skořicí, kakaovými boby apod.

Pokud je kaše málo sladká lze dosladit medem, datlovým sirupem apod. Nebo přidat k jáhlám sušené datle.
Jablečná jáhlová kaše
Jáhly vaříme společně s nakrájeným jablkem (na 1 porci stačí půlka jablka) a propláchlými datlemi. Po uvaření rozmixujeme a dochutíme skořicí, ořechy…

Kakaová jáhlová kaše
Uvařené jáhly rozmixujeme s banánem a lžičkou nepraženého kakaového prášku. Na talíři dochutíme ořechy, skořicí, kakaovými boby apod.

Borůvková jáhlová kaše
Vychází z hruškové nebo jablečné varianty, ale při mixování se přidá hrst borůvek. Na talíři dochutíme celými borůvkami, strouhaným kokosem a skořicí.
