Francouzská cibulačka

Lahodná polévka ze snadno dostupných ingrediencí.

Ingredience

  • 4 velké žluté cibule (můžete namixovat i cibuli červenou, polévka bude sladší)
  • přepuštěné máslo
  • 2 bobkové listy
  • snítka tymiánu
  • 2 kuličky nového koření
  • trocha rozmarýnu
  • 1 dcl bílé / červené víno
  • lžička hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

Ostatní

  • tvrdý nastrouhaný sýr
  • opečená bageta

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na na půlkolečka a na mírném plameni ji orestujeme na másle.
  2. Jakmile cibule změkne, přidáme koření: bobkový list, nové koření, tymián, rozmarýn. Promícháme a necháme chvilku dusit.
  3. Odlejeme panák vína a vlejeme ho do cibule, zamícháme a necháme cca 10 min. dusit. Opakujeme 2x až 3x než spotřebujeme připravené víno.
  4. Zaprášíme moukou a za stálého míchání chvíli restujeme.
  5. Vlijeme vývar, zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
  6. K cibulačce si opečeme kousek bagety a posypeme nastrouhaným sýrem.

Tip: Cibuli vložte cca 10-15 minut do hrnce se studenou vodou. Při krájení vás nebudou pálit oči :-)