Noky z batátů

noky-batatyZdroj obrázku a originálního receptu

Noky z batátů, brokolice, šalvějových lístků, česneku a smetany.

Ingredience

Na noky

  • 1 velký batát (asi 500g)
  • 1 šálek ricotty
  • 1/4 šálku parmazánu
  • 1 a půl čajové lžičky soli
  • 1 šálek polohrubé mouky

Ostatní

  • 5 šálků nadrobno nakrájené brokolice
  • 8 čajových lžiček másla
  • 1/4 šálku smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 5-6 šalvějových lístků
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/4 šálku parmazánu

Postup

  1. Batát uvaříme do měkka. Několikrát jej propíchneme vidličkou, zabalíme do papírové útěrky a dáme do mikrovlnky na přibližně 7 minut. Batát můžeme též uvařit nakrájený ve vodě či upéct v troubě.
  2. Dáme si vařit vodu na noky.
  3. Měkký batát oloupeme. A spolu s ricottou, parmazánem a solí rozmixujeme na hladkou kaši. Pomalu přimícháváme mouku až nám vznikne těsto, se kterým se dá pracovat.
  4. Těsto na pomoučeném vále zpracujeme na válečky a krájíme noky, které házíme do hrnce s vroucí vodou. Jakmile noky vyplavou, jsou hotové. V misce je pak lehce pokapeme olivovým olejem, aby jsme zabránili jejich slepení.
  5. Brokolici hodíme na minutu do vroucí vody a poté ji ihned propláchneme studenou vodou.
  6. Na velké pánvi rozehřejeme máslo. Vsypeme noky a smažíme je dozlatova ze všech stran. Přidáme brokolici, česnek, šalvějové listy a sůl a necháme prohřát. Poté odstraníme z tepla, necháme trochu vychladnout, tak aby máslo trochu ztuhlo. Smícháme smetanu s parmezánem a vlijeme k nokům. Promícháme a můžeme podávat.