Irské dortíčky

Irské dortíčky jsou naše tradiční a oblíbené vánoční cukroví. Jsou plné vlašských ořechů – vlašáky jsou v těstě, krému i na polevě. S připraveným těstem se pracuje trochu hůř, protože je v něm místo Hery máslo a kousky ořechů… Ale s trochou trpělivosti jsou kolečka brzo vykrojená :)

Pozn. 1 Do těsta lze použít i Heru, ale máslo je máslo…

Pozn. 2 Z uvedeného množství vyjdou cca 2 plné plechy hotových dortíčků.

Ingredience

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa

Krém

  • 300 g másla
  • 120 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • Může být troška rumu pro vůni

Poleva

  • Tabulka 60% čokolády z Lidl (125g)
  • Trochu smetany ke šlehání (cca 70ml) 
  • Půlky vlašských ořechů na konečné dozdobení

Postup

Těsto
Z uvedených ingrediencí se vypracuje těsto a dá se vychladit do lednice, např. přes noc. Může být připraveno i pár dní dopředu, v lednici se mu nic nestane a těstu čas spíš prospěje.Těsto se musí prohníst, aby změklo a dalo se vyválet. Aby se nelepilo, podsypává se hladkou moukou. Z těsta vyváleného na cca 3mm vykrajujeme kolečka, která se pečou – první várka přibližně 15 minut – na 180 stupňů, další várky spíše 10 minut. Pozor ať se kolečka nepřipálí. Protože je těsto hnědé, snadno se to přehlédne a kolečka jsou během chvilky křupavá až moc.

Tip: Pečící papír, na kterém se kolečka pekla je dobré uschovat do doby než se budou finálně plnit krémem a zdobit polevou. Něco málo centimetrů papíru se ušetří :)

Krém
Povolené máslo se rozšlehá s cukrem a ořechy. Ořechy je dobré rozmixovat co nejjemněji, aby neucpávali zdobící sáček. Do krému se může přidat trocha rumu.Pro celkový dojem je lepší, když se krém namísto lžičky nanáší zdobící špičkou.


Poleva
Malé množství smetany se přivede téměř k varu. Na kousky nalámaná čokoláda se rozmíchá v teplé smetaně až do úplného rozpuštění.Nejlepší je polevu nanášet lžičkou na slepená kolečka.Nakonec třešnička na dortu – ozdobení dortíčků vlašským ořechem.