Publikováno

Živá marmeláda

Proč živá? Protože tahle marmeláda není sterilizovaná, není zasypaná cukrem ani zahušťovadly. Pouze ovoce, bylinky a koření. Nevydrží roky ve špajzu, ale právě proto je plná autentické letní chuti. Podle ovoce, které zrovna zraje si vyrobíte jednu skleničku k okamžité spotřebě. V lednici týden určitě vydrží, ale pravděpodobně se sní dřív :-) Je skvělá na jogurt, chleba s máslem, ale bude těžké odolat a nesníst jí pouze po lžičkách…

Třešňová živá marmeláda

  • vypeckované třešně (libovolné množství)
  • snítka máty (nejlepší je s pomerančovou vůní)
  • snítka levandule
  • 3/4 lžičky skořice
  • špetka soli (nemusí být)

Vypeckované třešně dáme spolu s mátou a levandulí do hrnce se silným dnem. Zasypeme skořicí a přidáme pokud chceme špetku soli, která zvýrazňuje chuť. Přiklopíme a necháme na mírném plameni dusit. Ovoce brzy pustí šťávu. Dejte pozor, ať vám nevybublá z hrnce :) Jakmile se ovoce dusí ve vlastní šťávě, poklici sundáme a necháme šťávu zredukovat. Sundáme z plotýnky, odstraníme snítky máty i levandule a tyčovým mixerem rozmixujeme. Přendáme do skleničky, necháme postupně vychladnout a uchováváme v lednici.

Meruňková živá marmeláda

  • vypeckované a nakrájené meruňky (libovolné množství)
  • snítka máty (nejlepší je s pomerančovou vůní)
  • snítka levandule
  • 3/4 lžičky skořice
  • citrónová šťáva
  • špetka soli (nemusí být)

Postup je úplně stejný. Jen při dovaření se hodí přidat do marmelády pár kapek z citrónu nebo limetky.