Noky z batátů, brokolice, šalvějových lístků, česneku a smetany.
Ingredience
Na noky
- 1 velký batát (asi 500g)
- 1 šálek ricotty
- 1/4 šálku parmasánu
- 1 a půl čajové lžičky soli
- 1 šálek polohrubé mouky
Ostatní
- 5 šálků nadrobno nakrájené brokolice
- 8 čajových lžiček másla
- 1/4 šálku smetany
- 2 stroužky česneku
- 5-6 šalvějových lístků
- 1 čajová lžička soli
- parmasán na posypání
Postup
- Batát uvaříme do měkka. Několikrát jej propíchneme vidličkou, zabalíme do papírové útěrky a dáme do mikrovlnky na přibližně 7 minut. Batát můžeme též uvařit nakrájený ve vodě či upéct v troubě.
- Dáme si vařit vodu na noky.
- Měkký batát oloupeme. A spolu s ricottou, parmazánem a solí rozmixujeme na hladkou kaši. Pomalu přimícháváme mouku až nám vznikne těsto, se kterým se dá pracovat.
- Těsto na pomoučeném vále zpracujeme na válečky a krájíme noky, které házíme do hrnce s vroucí vodou. Jakmile noky vyplavou, jsou hotové. V misce je pak lehce pokapeme olivovým olejem, aby jsme zabránili jejich slepení.
- Brokolici hodíme na minutu do vroucí vody a poté ji ihned propláchneme studenou vodou.
- Na velké pánvi rozehřejeme máslo. Vsypeme noky a smažíme je dozlatova ze všech stran. Přidáme brokolici, česnek, šalvějové listy a sůl a necháme prohřát. Poté odstraníme z tepla, necháme trochu vychladnout, tak aby máslo trochu ztuhlo. Smícháme smetanu s parmezánem a vlijeme k nokům. Promícháme a můžeme podávat.
Komentáře nejsou povoleny